התקרחות גנטית

התקרחות היא תופעה מוכרת ונפוצה, בעיקר בקרב גברים לבנים. ההתקרחות הגברית מתאפיינת בנסיגת שיער ממרכז הקרקפת, נסיגת שיער מקו השיער הקדמי או הקרחה במרכז הקרקפת והצדעיים כאשר הקרקפת האחורית וצדי הקרקפת אינם נפגעים. ההתקרחות התורשתית נוצרת כאשר קיימת פעילות יתר באנזים 5 אלפא – רדוקטאז, אנזים זה גורם לרמת ההורמון DHT (הורמון גברי) לעלות – דבר שפוגע בצמיחת השיער. לאחר שה – DHT נקלט בזקיקי השיער הוא גורם להשמדתם, כל זאת מתבצע יחד עם תאים של מערכת החיסון. נוסף על כך, ההורמון גורם לכלי הדם להתכווץ ומונע מחמצן ורכיבים נחוצים להגיע אל השיער ולהזין אותו.

כדי לדעת האם מדובר על התקרחות שמקורה בגנטיקה ניתן לבצע בדיקה גנטית של התקרחות. הבדיקה מתבצעת על ידי מיקרוסקופ שצמוד לקרקפת, המיקרוסקופ מעביר את תמונת המצב למסך כך שניתן לראות את מצבו של השיער ואת צפיפותו ולהתאים למטופל את הטיפול.

איך מטפלים בהתקרחות גנטית?

ניתן לטפל בהתקרחות הגנטית הגברית באמצעות חוסמי הורמון DHT, חוסמי ההורמון הללו יכולים להיות פרופסיה. כמו כן, ניתן להשתמש במינוקסידיל. חשוב לציין כי לצד היתרונות של התרופות יש להן חסרונות רבים – מינוקסידיל הינו תכשיר שיש למרוח על הקרקפת לאחר ייבוש השיער, התכשיר גורם להמרצת זרימת הדם סביב זקיקי השיער, שומר על המצב הקיים ומונע את המשך ההקרחה אך למרות זאת הוא לא יכול להשיב את השיער שאבד ולאחר הפסקת הטיפול הוא אינו משפיע יותר. התכשיר מיועד גם לנשים אך הוא עלול לגרום לצמיחת שיער בלחיים כך שהוא לא מומלץ עבור נשים שסובלות משיעור יתר. תופעות נוספות של המינוקסידיל עשויות להיות: כאבי ראש, פצעונים בקרקפת וכו'.

פרופסיה הינה תרופה שיש לקחת פעם ביום, התרופה מדכאת את יצירת ההורמון DHT  ויכולה להגיע לכ – 90% הצלחה אך גם במקרה זה חשוב לדעת כי אם הזקיק נפגע לא יהיה ניתן להשיבו. במקרה של לקיחת פרופסיה יהיה ניתן לראות תוצאות כעבור שנתיים. השפעת הכדור תפסק לאחר שהמטופל יפסיק להשתמש בתרופה. תופעות הלוואי האפשריות של הפרופסיה הינן פגיעה בחיי המין – פגיעה בחשק המיני, הפרעות באורגזמה ובשפיכה ופגיעה בפוריות. התרופה קיבלה אישור ממשרד הבריאות (יש צורך במרשם רופא) אך רק גברים יכולים להשתמש בה. למרות שהתרופה לא מאושרת עבור נשים יש רופאים באירופה שמאשרים אותה למטופלות מבוגרות. פתרון נוסף להקרחה יהיה לבצע השתלת שיער, חשוב לציין כי אלו הם רק חלק מהפתרונות הקיימים.

בהשוואה לגברים, נשירת שיער גנטית אצל נשים הנה תופעה פחות נפוצה כך שבעוד אחוז הגברים שסובלים מנשירת שיער גנטית עומד על כ – 60%, אחוז הנשים שסובלות מההתקרחות הגנטית עומד על כ –  40%. מיותר לציין כי הנשירה גורמת למבוכה רבה ופוגעת בצורה ניכרת (לרוב יותר מאשר אצל הגברים) במראה החיצוני ובדימוי העצמי של האשה. הגורם להתקרחות אצל נשים הינו עודף באנדרוגנים (הורמונים ששייכים לקבוצת הסטרואידים ואחראים על התפתחות מערכת הרבייה הגברית) שנוצרים בעקבות שיבוש אנדוקריני. לרוב תהיה ההתקרחות הדרגתית, תופיע מהאמצע של קו השיער מקדימה ותגיע עד הקודקוד. יש לציין שגם נשים יכולות לבצע בדיקה גנטית ולבדוק האם הנשירה שלהן גנטית. ניתן לטפל בנשירה באמצעות מינוקסידיל, לחץ אוויר או מזותרפיה עם מינוקסידיל, השתלת שיער, פיאות ועוד.